domingo, 12 de febrero de 2012

RESUM DE LA REFORMA LABORAL APROVADA PEL GOVERN CENTRAL





 
  
080212-jrmora.jpg
 
 RESUM DE LA REFORMA LABORAL APROVADA PEL GOVERN CENTRAL
 
 
El Govern de Mariano Rajoy va aprovar finalment aquest divendres la reforma laboral amb la qual pretenen "frenar la sagnia de destrucció d'ocupació que està patint Espanya". La vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, acompanyada de ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha explicat les claus de la nova normativa que acaba de ratificar el Consell de Ministres i que entra en vigor aquest dissabte després de la seva publicació al BOE .

Acomiadament

  • La indemnització per acomiadament improcedent es redueix per als contractes indefinits de 45 a 33 dies per any treballat , amb un màxim de 24 mensualitats (ara són 42). Aquesta nova indemnització no tindrà caràcter retroactiu i s'aplicarà només als nous contractes. Aquesta decisió del Govern ha estat el punt més polèmic. "Amb aquesta reforma es justifica una pèrdua de drets dels treballadors i s'amplia la llibertat dels empresaris per prendre decisions", critica Enrique Goizueta, advocat laboralista. "Reduir la indemnització a 33 dies no afavorirà l'ocupació tenint en compte que quan encara era de 45 dies s'ha acomiadat a molta gent", explica. Els contractes fixos que actualment tinguin dret a 45 dies per any mantindran aquesta quantia fins al'entrada en vigor de la nova norma, ia partir d'aquest dia la indemnització passarà a ser de 33 dies. El límit per a ambdós períodes serà de 42 mensualitats.
 

  • L'acomiadament objectiu-que permet a les empreses fer fora empleats per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció amb una indemnització de 20 dies per any treballat-es pot aplicar quan hi hagi pèrdues actuals o previsió de tenir-i quan la companyia tingui una disminució de ingressos durant tres trimestres consecutius. La ministra de Treball ha assegurat que "per descomptat hi haurà un control judicial" en aquests casos. Aquest control judicial seria, en tot cas, a posteriori, i després que un treballador interposa la corresponent denúncia.
  • L'absentisme laboral individual del treballador deixa d'estar vinculat al que hagi establert per al conjunt de la plantilla, per tal de justificar més fàcilment l'acomiadament.
  • Els organismes i entitats del sector públic que no siguin viables ni es prevegi que ho puguin ser en els propers anys podran acollir-se a causes objectives d'acomiadament per redimensionar plantilles.
  • Les empreses que acomiadin a més de 100 treballadors hauran d'articular un pla de recol · locació externa dissenyat per a un període mínim de sis mesos.
  • Les empreses en beneficis que vulguin reduir plantilla entre els treballadors majors de 50 anys a càrrec dels seus recursos propis no han de complir amb el requisit que l'acomiadament afecti a un mínim de 100 treballadors en un període de tres anys. A més, detalla el model de càlcul de la fiança que hauran de consignar aquestes empreses en el Tresor Públic per afrontar el pagament de les cotitzacions socials dels treballadors afectats per l'acomiadament. La reforma laboral presentada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i aprovada el setembre de 2010 va regular l'acomiadament en empreses amb beneficis després que es conegués que Telefónica anava a desprendre de més de 5.000 treballadors tot i obtenir guanys.
  • La reforma acaba amb l'exclusivitat que fins ara tenien els representants dels treballadors davant d'un procés d'acomiadament col · lectiu i que impedia que fossin acomiadats els primers. A partir d'aquest diumenge, que és quan entra en vigor el Reial decret llei de reforma, els treballadors amb càrregues familiars, els majors de determinada edat o les persones amb discapacitat també tindran prioritats de permanència en l'empresa si així es pacta en el conveni. L'Estatut dels Treballadors fixa que només són els representants legals dels treballadors els que ostenten aquesta prioritat, cosa que canvia aquest diumenge.
  • El Govern elaborarà un reglament sobre "acomiadaments col · lectius, suspensió de contractes i reducció de jornada" en el termini d'un mes. L'Executiu es concedeix "el termini d'un mes des de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret llei" per elaborar "un reial decret sobre el reglament de procediment d'acomiadaments col · lectius i de suspensió de contractes i reducció de jornada" que desenvolupi l'articulat d'aquesta norma en aquestes matèries. En concret, el desenvolupament legislatiu es cenyirà "amb especial atenció als aspectes relatius al període de consultes, la informació a facilitar als representants dels treballadors en el mateix, les actuacions de l'autoritat laboral per vetllar per la seva efectivitat, així com els plans de recol · locació i les mesures d'acompanyament social assumides per l'empresari ".
 
Contractes

  •  Es crea un nou contracte indefinit amb un any de prova que podran utilitzar les pimes amb menys de 50 treballadors. Gaudirà d'una deducció de 3.000 euros per la contractació d'un primer empleat menor de 30 anys.
  • A partir del 31 de desembre no es podran encadenar contractes temporals que superin els 24 mesos.
  • L'edat màxima per accedir al contracte de formació i aprenentatge serà de 30 anys fins que la taxa d'atur baixi del 15%.
  • Es fomenta la contractació indefinida dels joves menors de 30 anys amb fins a 3.600 euros, mentre que per als aturats de llarga durada la xifra serà de fins a 4.500 euros.
Salaris

  • Una altra de les mesures presents a la reforma que publica aquest dissabte el BOE obre la porta a una rebaixa salarial generalitzada permetent als empresaris modificar el sou dels seus treballadors sense previ acord. "La direcció de l'empresa pot acordar modificacions substancials de les condicions de treball quan hi hagi provades raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. Es consideraran tals les que estiguin relacionades amb la competitivitat, productivitat o organització tècnica o del treball a l'empresa" , diu el BOE l'article 41.1, que porta per títol Modificacions substancials de condicions de treball.

  • Entre altres modificacions (com la jornada de treball, horari i distribució del temps de treball o el sistema de treball i rendiment), el text especifica la "quantia salarial".
  
Formació

Els treballadors de més d'un d'un any d'antiguitat tindran dret a 20 hores anuals de formació retribuïdes sempre que el contingut d'aquests cursos estigui vinculat al lloc de treball. A més, es crearà un registre on es recollirà la formació que ha rebut el treballador al llarg de la seva vida. Així, s'exigeix ​​que l'empresari, quan porti a terme una modificació tècnica a la qual s'hagi de adaptar el treballador, li ofereixi un curs perquè pugui formar-se.
 
 
Convenis

  • Es facilitarà la desvinculació, és a dir, que els empresaris que travessis dificultats econòmiques, i les justifiquin, podran desvincular-se del conveni que reguli el seu sector i decidir les noves condicions de treball. Si no arribar a un acord amb els representants dels treballadors, qualsevol de les parts podrà acudir a la Comissió Consultiva de convenis Col · lectius o els seus equivalent autonòmics, que nomenarà un àrbitre i resoldrà en 25 dies com a màxim. 
  • Els convenis d'empresa tindran prioritat sobre els d'àmbit superior. per afavorir la negociació i la consecució dels acords, les parts han de negociar un nou conveni en el termini màxim de 2 anys. a partir d'aquesta data, el conveni ja no estarà vigent, per la qual cosa es posa fi a la ultractividad indefinida dels convenis. 
  • Per afavorir la negociació i la consecució dels acords, les parts han de negociar un nou conveni en el termini màxim de 2 anys des que es decideix començar la negociació. A partir d'aquesta data, el conveni ja no estarà vigent, per la qual cosa es posa fi a la ultractividad indefinida dels convenis, és a dir, que un conveni no podrà estar indefinidament en vigor mentre es negocia el nou.
Permís per maternitat

  • El Govern ha suprimit els incentius existents des de 2006 per als contractes per reincorporació de les dones després del permís per maternitat. Desapareixen les bonificacions mensuals de les quotes empresarials a la Seguretat Social per als contractes indefinits de les dones que tornen al seu lloc de treball després de la maternitat o una excedència per cura de fills, segons l'article 3 de la Llei 43/2006 de 29 de desembre per a la millora del creixement i l'ocupació. Els empresaris tenien dret a un descompte anual de 1.200 euros, 100 euros al mes, durant "els 4 anys següents a la reincorporació efectiva de la dona al treball".

Sentència sobre un ERO

  • Les sentències sobre Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) no podran ser recorregudes davant el Tribunal Suprem (TS) quan afectin a menys de 50 treballadors. La nova reforma ha modificat diversos articles de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, també ha suprimit la possibilitat de presentar recursos de súplica per acomiadaments col · lectius. Així, desapareix la possibilitat de recórrer en cassació davant del TS "les sentències dictades en relació amb expedients de regulació d'ocupació, d'extinció de contractes de treball, suspensió del contracte o reducció de jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, sigui quina sigui la quantia, quan afectin a menys de cinquanta treballadors ". 
  • En el decret llei també es detalla el nou procediment judicial sobre les demandes presentades contra acomiadaments col · lectius, que haurà d'estar resolt en menys de dos mesos, d'acord amb els terminis indicats en aquesta norma. També ha eliminat l'accés al conflicte col · lectiu quan l'empresa nega als representants dels treballadors informació de "caràcter reservat" o quan no els comunica "determinades informacions". A més, ha exclòs l'ús del conflicte col · lectiu per "els litigis relatius al compliment pels representants dels treballadors i els experts que els assisteixin de la seva obligació de sigil".
 

Indemnitzacions a directius de bancs


Els directius d'entitats financeres que hagin estat apartats del seu càrrec mitjançant un expedient disciplinari no tindran dret a percebre indemnització . A més, seguint les recomanacions de la Unió Europea es limiten les indemnitzacions per cessament d'activitat d'aquests directius. Aquestes indemnitzacions no podran superar la menor de les següents quanties: dos anys de remuneració fixa o dues vegades les bases màximes resultants dels límits fixats pel Govern fa una setmana.
 
 
Altres

  • Es estreta la col · laboració amb les mútues de treball per avaluar la incapacitat temporal dels treballadors.
  • Cobrament de l'atur anticipat. Es possibilita la capitalització del 100% de la prestació per desocupació per a joves de fins a 30 anys i dones de fins a 35 anys que iniciïn una activitat com a treballadors autònoms.
  • El Govern ha acordat suspendre la integració del Servei Públic d'Ocupació Estatal (antic INEM) i del Fons de Garantia Salarial (FOGASA). L'anterior Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero havia acordat a finals d'agost de 2010 que en el termini de sis mesos, que venceria aquest febrer, s'hauria d'haver regulat el procediment per completar "l'esmentada integració i el funcionament efectiu del nou organisme". No obstant això, amb la reforma laboral aprovada aquest divendres pel Consell de Ministres i que entra demà en vigor, queda derogada la fusió prevista entre ambdós organismes. Després de l'anunci de fusió, al començament de la tardor passada van sorgir mobilitzacions de funcionaris i treballadors públics per demanar més fons per millorar el funcionament del Servei Públic d'Ocupació Estatal i del Fons de Garantia Salarial (FOGASA), pel retard que acumulaven en la tramitació d'expedients.
  • Es proposa un pla especial de la Inspecció de Treball per combatre el frau i l'economia submergida. Els empleats que cobrin la prestació per atur podran realitzar serveis d'interès general en benefici de la comunitat, mitjançant convenis de col · laboració amb les administracions públiques. Aquesta prestació és coercitiva, és a dir, en cas de no dur a terme l'aturat podria patir una penalització.
  •  Recentment, Báñez ha assenyalat que els serveis públics d'ocupació (l'antic Inem) només aconsegueixen col · locar el 3% dels aturats, uns resultats que va dir que "no són bons", tenint en compte que Espanya té més de cinc milions de desocupats. Per facilitar la recerca de feina, el Govern permetrà que les empreses de treball temporal s'uneixin al sector públic, establint una col · laboració publicoprivada per ajudar a recol · locar els aturats. Font: 20minutos.es  i elpaís.com 11.02.2012
   
Més informació:

      No hay comentarios:

      Publicar un comentario

      TU OPINIÓN NOS IMPORTA, PUBLICA AQUÍ TU COMENTARIO: